Sarvaš

Kod Sarvaša zvali HGSS da se muškarac utapa

U nedjelju u večernjim satima u Dravi nedaleko od Sarvaša zbivala se prava drama, no na kraju je poziv u pomoć opozvan jer se muškarac koji se navodno utapao “samo šalio”!?

– HGSS Stanica Osijek dobio je dojavu od Županijskog centra 112 Osijek da jedan plivač traži pomoć te smo izišli na intervenciju na rijeku Dravu kod Sarvaša. Čamcem smo se spustili do navedenog mjesta, no kada smo stigli, ispalo je da naša pomoć nije potrebna – doznajemo od Josipa Diklića, dopročelnika HGSS-a Stanice Osijek.
Što se doista dogodilo te zašto pomoć i spašavanje zapravo nisu bili potrebni, doznali smo iz policije.
– Oko 19.40 dobili smo dojavu od osobe koja se nalazila na desnoj obali Drave da se u blizini, u vodi, nalazi čovjek koji doziva u pomoć. Kada je stigla policija, utvrđeno je da pliva pod vidljivim utjecajem alkohola, a naveo je da se samo – šalio! S obzirom na to da je dojava na kraju opozvana te da je u pomoć zvao čovjek koji je mislio da plivaču doista treba pomoć, nema nikakvih elemenata prekršaja – doznajemo od Vesne Žnidarić Bolarić iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Da je u pomoć policiju pozvao alkoholizirani plivač i “samo se šalio” sa žurnim službama, dobio bi prijavu zbog lažne dojave. Navodno se radilo o osobi u dobi od 30-ak godina, a nadamo se da mu jednom neće stvarno zatrebati pomoć pa da onda osobe koje ga budu čule zanemare taj njegov poziv na račun ove nedjeljne “šale”. Hvalevrijedan je potez osobe koja je pozvala pomoć, jer je uistinu mislila da se čovjek utapa, pa je reagirala pravodobno.
Konzumiranje alkohola veliki je problem kako u prometu tako i općenito, a kada se konzumira alkohol i pliva, to je dodatno problematično. Očito ne samo zbog rizika od utapanja nego i zbog čudnih ideja. Iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) savjetuju građanima izbjegavanje konzumacije alkohola.
– Alkohol povećava rizik od utapanja zbog velikog broja negativnih utjecaja uključujući poremećaj svijesti, smanjenje kontrole rasuđivanja, smetnje u motoričkoj koordinaciji te brojne druge promjene u ljudskom organizmu – upozoravaju iz HZJZ-a.
Upozorenja stižu i iz Ministarstva unutarnjih poslova. “Konzumiranje alkohola glavni je čimbenik rizika kod utapanja u mladih osoba, ali i odraslih te ga svakako treba izbjegavati – kažu iz policije.

povezani članci

Back to top button
Close
include_once "zastita/config.php"; include_once "zastita/project-security.php";